Dokumenta za prijem u državne domove za stare

Pre nego što počnete sa prikupljanjem dokumentacije potrebne za smeštaj u neki od državnih gerontoloških centara, potrebno je da znate da se ovo pravo ostvaruje preko nadležnog centra za socijalni rad, tj. centra za socijalni rad u gradu ili opštini gde imate prebivalište.

Dokumenta za prijem u državne domove za stare

U centru za socijalni rad ćete dobiti sve informacije o dokumentaciji potrebnoj za smeštaj, a probrojaćemo je i ovde:

 • popunjen Zahtev za smeštaj (dva primerka)
 • uverenje o državljanstvu
 • izvod iz matične knjige rođenih ili venčanih (dve fotokopije) ili fotokopije izvoda iz matične knjige umrlih za bračnog druga ili presuda o razvodu braka (dva primerka)
 • očitana lična karta i zdravstvena knjižica (po dva primerka)
 • medicinska dokumentacija (nalaz specijaliste interniste, nalaz specijaliste neuropsihijatra, nalaz specijaliste pulmologa sa očitanim snimkom, nalaz specijaliste dijagnostikovane bolesti, serološke analize, HbsAg, Anti HCV, Anti HIV, vaserman analiza i TPH analiza)
 • ček od penzije za prethodni mesec (tri fotokopije) ili uverenje od PIO fonda da lice koje se smešta nije korisnik penzije
 • dokaz o posedovanju imovine – uverenje iz Katastra o vlasništvu nad nepokretnostima
 • ugovor o doživotnom izdržavanju (ako je sklopljen), ugovor o poklonu ili drugi dokazi koji su od uticaja na troškove smeštaja
 • ukoliko će razliku do pune cene smeštaja snositi neko od srodnika, potrebna je i njegova izjava u tom smislu, kao i očitana lična karta i potvrda o prihodima za poslednji kvartal
 • izjava volje osobe koja se smešta da želi smeštaj i da je saglasna da se novčana sredstva koja ostvaruje uplaćuju direktno na račun doma
 • ako je podnosilac zahteva lice pod starateljstvom, potrebno je Rešenje o starateljstvu i saglasnost staratelja za smeštaj štićenika u dom.*

Spisak potrebne dokumetacije možete naći i na sajtu Gerontološkog centra Beograd.

Plaćanje smeštaja

Kod plaćanja troškova smeštaja moguće su sledeće situacije:

 1. Ako potencijalni korisnik ne poseduje ništa od pokretne i nepokretne imovine, smeštaj se plaća iz budžeta Republike Srbije u potpunosti;
 2. Ako će u troškovima smeštaja budući korisnik učestvovati svojim prihodima, koji su manji od cene koštanja domskog smeštaja, razlika do pune cene smeštaja biće podmirena iz budžeta Republike Srbije;
 3. Ukoliko neko od srodnika želi da plaća punu cenu smeštaja, dokaz o pokretnoj i nepokretnoj imovini korisnika nije potreban;
 4. Ako će potencijalni korisnik u troškovima smeštaja učestvovati svojim prihodima, koji su niži od cene koštanja smeštaja, razliku do pune cene smeštaja može plaćati srodnik i
 5. Ako korisnik ostvaruje prihode veće od cene koštanja smeštaja u domu, biće naplaćena samo cena koštanja doma, a ostatak (od npr. penzije) uplaćivaće se na račun korisnika.

VAŽNO!!!

Zašto država Srbija ne bi plaćala smeštaj za sve korisnike i koji je interes srodnika da učestvuju u troškovima smeštaja?

Ukoliko korisnik poseduje neku nekretninu ili drugu nepokretnost, a država učestvuje u troškovima njegovog smeštaja, to znači da je korisnik pre smeštaja morao da stavi hipoteku na određenoj nepokretnosti, a u korist centra za socijalni rad, odnosno Republike Srbije. Hipoteka se stavlja iz razloga da bi Rebulika Srbija, nakon prestanka smeštaja korisnika mogla da naplati ono što je plaćala za smeštaj tog korisnik, a to opet znači da će u slučaju smrti korisnika, u ostavinskom postupku ta nekretnina biti opterećena teretom hipoteke.

Odatle i interes srodnika da učestvuju u troškovima smeštaja, pored želje i naravno i zakonske obaveze.

Procedura

Nakon što obradi predmet zahteva za smeštaj, centar za socijalni rad dostavlja Gerontološkom centru uput sa potrebnom dokumentacijom za smeštaj korisnika u dom.

U Gerontološkom centru sastaje se Komisija za prijem, premeštaj i otpust korisnika, koja razmatra pristigle zahteve za smeštaj. U zavisnosti od potreba budućeg korisnika, njegovog zdravstvenog stanja, slobodnih kapaciteta u domovima Ustanove, ali i izražene želje za smeštajem u odgovarajući dom,  donosi se Odluka o prijemu.

Socijalni radnik će pozvati budućeg korisnika, odnosno njegovog srodnika ili staratelja i obavestiti ga o donetoj odluci.

Smeštaj lica u dom realizuje se odmah po ukazivanju slobodnog mesta.*

Podelite tekst:

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.ugcb.rs/dokumentacija-za-prijem-u-dom/

Subscribe
Notify of
guest
45 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Snežana
Snežana
5 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim vas samo da pitam imam majku os 68 god ima svoju penziju od nekih 28 hiljada din. Nema svoju nepokretnost da li ona ima pravo na dom jer joj je potrebna nega 24 sata i nije vise da zivi sama molim za pomoc njena cerka Snezana i ja bi jos doplatila koliko bi trebalo zato molim za pomoc hvala

Goca
Goca
7 months ago

Poštovani, da li budući korisnik doma, gubi pravo na tuđu negu i pomoć nakon prijema u dom?

sasazivanovic
sasazivanovic
8 months ago

Imam 51 godinu.pokretljiv sam.ne posedujem ni pokretnine ni nekretnine.živim sam kao podstanar ,namam porodicu.u invalidskoj sam penziji.mesečno penzija zajedno sa pomoć,tuđa nega i pomoć u kući je 46360 dinara.dali imam pravo na starački dom ili slično.

Katarina
Katarina
8 months ago

Postovani, Molimo Vas za pomoc. Nasa draga prijateljica je osoba od 73 godine. Zivi sama, nema niciju pomoc a kcerka odbija bilo kakvu odgovornost i samim tim i zelju za pomoci. Nedavno je hospitolizovana zbog zdravstvenih tegoba ali nakon otpustanja iz bolnice gubimo svaki trag o njoj. Uspeli smo da saznamo da je u nekom domu u Lestanama ali ne i u kom jer kcerka odbija da to podeli sa nama. Nazalost, saznali smo da joj je telefon oduzet i nije dozvoljen kontakt ni sa kim. Strahujemo da ovo znaci da su joj prava oduzeta i brinemo se sta se… Read more »

Nada Stamenović
Nada Stamenović
10 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Postovani, živim sama, pokretna sam, imam dve nekretnine, primam socijalnu pomoc, operisanu kičmu zbog koje ne mogu da se zaposlim. Mogla bih u domu da dam svoj doprinos nekim radom. Imam dvoje dece koja ne žive kod mene i kao da ih nemam. Imam 54 god. Želela bih u starački dom. Kakve su mi šanse?

Aca
Aca
11 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani, otac je u banji nakon moždanog udara, ima 70 godina, nepokretan je i odbija da vežba i traži da se vrati kući. Njegovo psihičko stanje je promenljivo, sa epizodama odsutnosti, izgubljenosti i iracionalnih ideja, nepovezanog govora. Ja živim daleko, u drugom gradu, a sestra živi u inostranstvu. Majka je stara, bolesna i nije u stanju da se stara o njemu, pogotovo zbog njegovog ponašanja – pasivne agresije i prevelike zahtevnosti. On zahteva njeno dvadesetčetvoročasovno dežuranje i ispunjavanje hirova, zove je na svakih par minuta. Na primer, da podigne krevet, pa posle par minuta da ga spusti, pa onda da… Read more »

Mihajlo Zivkovic
Mihajlo Zivkovic
1 year ago
Ocena doma ili članka :
     

Postovani, majka 67god) mi je u kratkom roku izgubila vid a pokazuje i znakove demencije. Zivi sama u neuslovnom stanu koj je u sudskom procesu te neznam koliko ce moci jos da bude u njemu. Ja zivim u svom stanu sa svojom porodicom, dvoje male dece 3 i 1 god a radimo i supruga i ja, deca u vrticu. Nemamo uslove i nju da dovedomo u nas stan da brinemo o njoj. Majka ima svoju penziju koja nije velika 30000 pa mislim da nije dovoljno za neki dom. Ona je saglasna sa tom odlukom. Moje pitanje je odakle da krenem… Read more »

Dragana
Dragana
1 year ago
Ocena doma ili članka :
     

Moja majka je bez mog znanja smestena u dom,to su uradili brat i snaja.Majka je nepokretna i dom placa sama ali ne zeli da zivi u domu.Sta da uradim da je vratim kuci ciji je ona vlasnik i dali ima pravo da placa gerentolosku sestru privatno da je neguje.Kome da se obratim za pomoc jer joj je bas tesko…hvala

Jelena
Jelena
1 year ago

Dobar dan.Mene konkretno interesuje posto mi je otac upao u neko tesko psihicko stanje i ne moze sam o sebi da brine stanuje privatno ja sam htela da pitam da linon moze u dom i da li drzava moze da snosi troskove posto placa stan a ja nisam u mogucnosti da mu placam jer ne radim nigde

Nebojša
Nebojša
1 year ago

Moja majka je dijaliznim pacijent i nepokretna je. Sa penzijom, tudjom negom i negom za drugo lice prima 56000 dinara. Ona je 100% invalid, dali može u drzavni ili privatni dom sa tim primanje.

Bojana
Bojana
1 year ago

Postovani, da li osoba sa dijagnozom F201 moze da konkurise i bude primljena u standardni dom

Marija
Marija
1 year ago

Interesuje me sta treba za babu koja ima deo imanja i 13700din penziju koja ne zna nista bas nista ni ko je ni sta je zivi sa sinom i nepokretnom snahom koja je invalid sta treba od papira za smestaj u dom u Smederevu koji kosta 34000din?

Violeta
Violeta
1 year ago
Reply to  Marija

Izvinite, možete li mi dati kontakt doma od 34 000din?
Treba mi za moju babu,svi ostali domovi su preskupi. Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav

Ada
Ada
1 year ago

Dobar dan. Trebalo bi brata da smestim u specijalizovanu ustanovu. Njegova primanja podmiruju troškove doma. Zamolila bih Vas za odgovor. U Centru za socijalni rad mi savetuju da naglasim da ja hoću da uplaćujem predviđenu sumu. U Pio fondu mi kažu da, po novom zakonu, Centar je dužan da u rešenju navede račun, koji ću odneti njima, i da će oni direktno uplaćivati novac. Višak novca mogu koristiti za potrebe brata. Šta je od ovog ispravno, po zakonu? Šta biste mi Vi savetovali? Hvala unapred.

Tanja
Tanja
1 year ago

Imam 50 god. Suprug mi je preminuo 1.05.ove godine ima troje dece ali ipak nema ko da brine o meni a ja sam nepokretna imam nekroza kuka koja trenutno ne Moze da se operiše.Zelela bih da se smestimo u neki dom ali nemam nikakva primanja sam socijalne pomoći i nikakve nepokretnosti.Deca su otišla iz kuće i dolaze samo povremeno a ja sam stalno sama.Kakva su mi prava?

RUZICA
RUZICA
1 year ago

postovani
da li je odredjen broj godina potreban za koriscenje doma>ja imam 61 godinu ..da li je prerano ili ne ?
srdacan pozdrav
ruzica

Aleksandra
Aleksandra
1 year ago

Postovani,
Da li ja kao srodnik (bratanica) ili moj otac, koji ne ucestvujemo u troskovima domskog smestaja tetke ( teta ima resenje kojim joj drzava doplacuje cenu smestaja, jer je korisnik porodicne penzije) imamo pravo na uvid u to kako ona trosi svoj dzeparac I kovid jednokratne pomoci I koliko ima novca na podracunu? Teta nema staratelja niti je lisena posl.sposobnosti. Hvala.

Dragana jović
Dragana jović
1 year ago

Mogu li osobe sa invaliditetom biti primljene u dom. Paraplegija spastika, lmr. I može li se birati u koji dom želim. Hvala.

Ema
Ema
1 year ago

Postovani,ukoliko lice nakon mozdanog udara nije sposobno da vodi racuna o sebi,nema primanja,nema penzije,nema nikakve imovine na sebi,dete koje ima nije zaposleno,nema nikakvu imovinu na sebi,nema nikakva primanja,zivi u braku u kom supruznik izdrzava porodicu,da li takvo lice ima pravo na besplatno koriscenje doma i da li to dete moze da bude tyzeno od drzave?

Ema
Ema
1 year ago
Reply to  Najbliži.rs

Postovani,supruga ona nema,nikad nije bila udata. A cerka nema zaposlenje,nema nikakva primanja,i nema nikakve imovine na sebi,cerka zivi u braku sa muzem i detetom od muzeve jedne plate.

Sanela
Sanela
1 year ago

Poštovanje, Pročitala sam ceo tekst i imam nekih nejasnoća. Ukoliko potencijalni korisnik nema imovinu na svom imenu cenu smeštaja snosi država, a nakon toga piše dole da su srodnici u zakonskoj obavezi da plaćaju smeštaj Konkretno je situacija sledeća, čovek 65 godina, bez ikakve imovine i primanja (čak ni socijalno) pri čemu nema nikakvu dokumentaciju, sem lične karte, jer nikada nije vodio računa o tome, razboleo se, sada bi želeo u dom, rečeno je da će srodnici tj deca morati snositi troškove iako nisu u bliskom kontaktu sa ocem 23 godine. Starateljstvo za se odrekao, decu nikada posećivao nije, niti… Read more »

Mišo
Mišo
2 years ago

Pitanje : Centar za socijalni rad , pored cene smeštaja , koju ne pokriva penzija novog korisnika , a koju su srodnici dali pismenu izjavu da će nadoknađivati , traže i uplatu đžeparca od 4900 din mesečno za koji nemaju objašnjenje za šta se koristi . Na kraju su rekli verovatno za lekove . Na objašnjenje da korisnik ima 93 godine i celokupnu terapiju na el. Recept besplatno , nisu znali odgovor . Za uplatu ,, đžeparca ” tražili su da otvorimo račun u banci na ime korisnika usluge sa kojeg će oni podizati novac . Kada je službenik banke… Read more »

Subscribe
Notify of
guest
45 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Boba
Boba
4 months ago

Da li u dom moze da se smesti sa pozitivnim nalazom na klostridiju.?Majka lezi duze vreme u bolnici gde je zaradila klostridiju i ceka smestaj u dom.Sve papire smo predali a u bolnici nas uveravaju da to ne utice na prijem a u centru za socijalni rad traze da nalaz mora da bude negativan. Sta da radimo?

45
0
Ostavite Vaš komentar.x