Kako da platite dom za stare

Kada imate nameru da koristite usluge doma za stare, jedno od osnovnih pitanja je kako da platite dom za stare.

Napravićemo razliku u plaćanju smeštaja u državnim domovima za stare i u privatnim domovima za stare. 

Na ovom linku možete pronaći sve državne domove za stare, a na ovom privatne domove za stare.

Takođe, na ovom linku možete saznati koliko iznosi cena smeštaja u državnim i privatnim domovi za stare.

Kako da platite dom za stare:
Proverenih 10 načina za plaćanje doma za stare

Plaćanje privatnih domova za stare

  1. Ako ste u mogućnosti usluge privatnog doma za stare ćete plati u gotovini ili kešu.
  2. Ako niste dobrog zdravstvenog stanja, možete podneti zahtev i ostvariti tudju negu i od tih sredstava možete platiti dom za stare. Pročitajete kako da ostavrite tudju negu i koji je iznos tudje nege.
  3. Podnesite zahtev kod centra za socijalni rad i ostvarite socijalnu pomoć, koju ćete koristiti za plaćanje doma za stare. Pogledajte koja dokumentacija vam je potrebna za socijalu pomoć i koji je iznos socijalne pomoći.
  4. Možete sa sa zainteresovanom osobom zaključiti ugovor o doživotnom izdržavanju i onda će ta osoba za vas plaćati smeštaj u privatnom domu za stare.
  5. Ukoliko nemate gotovone za plaćanje troškova smeštaja možete probati da sa privatnim domom za stare napravite dogovor oko plaćanja smeštaja, ako posedujte neku nekretninu ili drugu nepokretnost ili neko drugo imovinsko pravo.

Ako tražite kvalitetan i siguran starački dom za sebe ili svoje najmilije sve potrebne informacije i domove za stare možete pronaći klikom na sledeće stranice:

Domovi za stare Beograd

Domovi za stare u Srbiji

Plaćanje državnih domova za stare

Kod plaćanja troškova smeštaja u državnim domovima za stare moguće su sledeće situacije:

  1. Ako potencijalni korisnik ne poseduje ništa od pokretne i nepokretne imovine, smeštaj se plaća iz budžeta Republike Srbije u potpunosti;
  2. Ako će u troškovima smeštaja budući korisnik učestvovati svojim prihodima, koji su manji od cene koštanja domskog smeštaja, razlika do pune cene smeštaja biće podmirena iz budžeta Republike Srbije;
  3. Ukoliko neko od srodnika želi da plaća punu cenu smeštaja, dokaz o pokretnoj i nepokretnoj imovini korisnika nije potreban;
  4. Ako će potencijalni korisnik u troškovima smeštaja učestvovati svojim prihodima, koji su niži od cene koštanja smeštaja, razliku do pune cene smeštaja može plaćati srodnik i
  5. Ako korisnik ostvaruje prihode veće od cene koštanja smeštaja u domu, biće naplaćena samo cena koštanja doma, a ostatak (od npr. penzije) uplaćivaće se na bankovni račun korisnika.

Hipoteka

VAŽNO!!!

Zašto država Srbija ne bi plaćala smeštaj za sve korisnike i koji je interes srodnika da učestvuju u troškovima smeštaja?

Ukoliko korisnik poseduje neku nekretninu ili drugu nepokretnost, a država učestvuje u troškovima njegovog smeštaja, to znači da je korisnik pre smeštaja morao da stavi hipoteku na određenoj nepokretnosti, a u korist centra za socijalni rad, odnosno Republike Srbije. Hipoteka se stavlja iz razloga da bi Rebulika Srbija, nakon prestanka smeštaja korisnika mogla da naplati ono što je plaćala za smeštaj tog korisnik, a to opet znači da će u slučaju smrti korisnika, u ostavinskom postupku ta nekretnina biti opterećena teretom hipoteke.

Odatle i interes srodnika da učestvuju u troškovima smeštaja, pored želje i naravno i zakonske obaveze.

Podelite tekst:

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

Subscribe
Notify of
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Ostavite Vaš komentar.x