ZigaForm version 5.5.1

Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Dokumentacija potrebna za tuđu negu se razlikuje u zavisnosti da li zahtev podnosite nadležnom centru za socijalni rad ili PIO fondu.

Tuđa nega je naziv koji se odomaćio u narodu, a koji se odnosi na pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica (ako se ovo pravo ostvaruje preko centra za socijalni rad) , odnosno na pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (ako se pravo ostvaruje preko PIO fonda).

Tuđa nega je pravo koje se odnosi na zdravstveno, a ne socijalno stanje korisnika. Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe.

Kome se podnesi zahtev?

Kod centra za socijalni rad ćete podneti zahtev za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica samo ako ovo pravo ne možete da ostvarite po nekom drugom osnovu. Na primer, ako ste penzioner, centar za socijalni rad nije prava adresa za ostavrivanje ovog prava.

S druge strane, ukoliko ste penzioner ili ispunjavate neki od uslova za penziju ili ste osiguranik, zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica podnećete nadležnoj filijali PIO fonda.

Dokumentacija potrebna za tuđu negu - 2

Potrebna dokumentacija ako se zahtev za tuđu negu podnosi PIO fondu?

Pre svega treba da znate da potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kada osiguranik ili korisnik penzije postane nepokretan ili ako zbog težine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposoban da se samostalno kreće, niti da se sam hrani, svlači, oblači, kao i ako je slep.

Ako je podnosilac zahteva penzioner uz zahtev za priznavanje ovog prava se prilaže:

 • Original medicinske dokumentacije od lekara specijaliste o postojanju potrebe za pomoći i negom drugog lica
 • Očitana lična karta
 • Očitana zdravstvena knjižica
 • ako je podnosilac zahteva smešten u ustanovu socijalne zaštite, potrebno je proslediti naziv i adresa te ustanove

Ako je podnosilac zahteva osiguranik, pored navedene, treba priložiti i sledeću dokumentaciju:

 • Overenu fotokopiju radne knjižice
 • Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje izdaje nadležni organ
 • Prijavu o povredi na radu, ukoliko je potreba za pomoći i negom drugog lica nastala kao posledica povrede na radu
 • Dokaz o već ostvarenom pravu kod drugog organa.*

Spisak ove dokumentacije, kao i informacije za ostavrivanje drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja možete pronaći na stranici Zavoda za socijalno osiguranje.

Koja dokumentacija je potrebna ako se zahtev za tuđu negu podnosi centru za socijalni rad?

Kod Centra je potrebno podneti sledeću dokumentaciju:

 1. Izvod iz matične knjige rođenih
 2. očitanu ličnu kartu
 3. Popunjen obrazac br. 1. (popunjava ga izabrani lekar) sa propratnom lekarskom dokumentacijom i nalazom lekara specijaliste da je potrebna tuđa nega i pomoć. Dokumentacija mora biti u originalu ili overena fotokopija.
 4. očitana zdravstvena knjižica
 5. Uverenje Fonda PIO da podnosilac zahteva nije korisnik penzije ili da postupak za ostavrivanje penzije nije u toku, kao i potvrda o stanju u matičnoj evidenciji osiguranika
 6. Uverenje PIO fonda da podnosilac zahteva ovo pravo nije ostvario po drugom osnovu.
Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Procedura

Centar za socijalni rad će zahtev sa kompletnom dokumentacijom proslediti nadležnoj filijali PIO fonda radi veštačenja. Nakon toga čekate poziv od PIO fonda, kog datuma i u koje vreme treba da se javite u PIO fond radi veštačenja. Zatim će Komisija koja je obavila veštačenje Centru dostaviti svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, Centar za socijalni rad donosi rešenje, na koje ukoliko ste nezadovoljni, možete izjaviti žalbu.

Šta je Uvećana tuđa nega (uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica)?

Da biste ostvarili pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, morate već biti korisnik tuđe nege, o kojoj smo gore pričali.

Ovo pravo može se ostvariti i odmah (u jednom postupku, kada zahtev podnesete preko centra za socijalni rad), pod uslovom da Komisija PIO fonda, koja obavlja veštačenje, istovremeno proceni da Vam je potrebna tuđa nega, kao i da imate telesno oštećenje u visini od 100% po jednom osnovu ili bar dva telesna oštećenja od po minimum 70%.

Da se vratimo na prvu mogućnost. Ukoliko ste već korisnik tuđe nege (bilo preko centra za socijalni rad ili preko Fonda PIO) zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosite nadležnom centru za socijalni rad sa sledećom dokumentacijom:

 • Fotokopija rešenje Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
 • očitana lična karta i
 • medicinska dokumentacija novijeg datuma.

Centar će Vaš zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj Komisiji PIO fonda radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada obavi veštačenje Komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kom je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i kom procentu, centar za socijalni rad donosi svoje rešenje, na koje se  može izjaviti žalba.

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.zso.gov.rs/naknada-za-pomoc-i-negu-drugog-lica.htm

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.ugcb.rs/dokumentacija-za-prijem-u-dom/

Podeli sa prijateljima

guest
175 komentara
najnovije
najstarije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Snezana
Snezana
1 month ago

Postovani Ivane objasnite mi dete je korisnik centra za socijalni rad primalo tuđu negu i uvećani dodatak za pomoć a dete ima trajno rešenje i 100% invalidnost posto je otac preminuo obustabili su isplatu i poslali na pio fond i ponovo isla na komisiju fond je od dana podnosenja isplatio a centar za socijalni rad napravio prekid i nece da isplate na komisiju je bila 14 01 2022 a oni doneli resrnje od 1 marta a 18 meseci su dužni dali su imali prava da obustave a imala trajno resenje oni su mogli svoj deo da stave u mirovanje molivas… Read more »

Biljana
Biljana
1 month ago

Postovani,

Zanima me imam li prava na ovu negu i novcanu nadoknadu te koliko iznosi?
Naime, imam redak oblik bolesti… Lecim se 3 godine, operisana sam na onkologiji.
Nazalost, nista pomoglo nije te ce mi se uraditi bilateralna masektomija dojki.
Dr mi je rekla da za rad sposobna nisam, ali citajuci o tome ko ima prava na ovu uslugu, cini mi se da je nemam.

Takodje, bolest se siri…

Hvala unapred,

Biljana

nesa
nesa
1 month ago

Postovanje, imam sina 5 god sa dijagnozom F 83 i F84 i na komisiji smo dobili dodatak za pomoc i negu drugog lica u iznosu od 10.858 din mesecno naradnih 12 meseci. Da li je toliko dodatak ili je veca suma u pitanju. Hvala unapred.

Suzana
Suzana
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Teka sam da se raspitam uvezineke pomoci posto sad 12 aprila ce mesec dana od moje trece operacije hidrocefalus.prva je bila 96,druga2006.a a treca sad ce mesec dana.slabo ividimpa sam tela dase raspitam daliimam prava na neku pomocmolim vas za odg hvala od srca

Max
Max
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Tudja nega istice po resenju u avgustu 22 godine, mi planiramo napustiti Srbiju i zapoceti novi zivot u EU..pitanje je da li cemo izgubiti pravo ili bez obzira gdje smo mozemo biti korisnici nege..lp

Ivana
Ivana
2 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Već 4 meseca je prošlo od kad sam predala papire za tudju negu i pomoć ,opština Novi Bečej,i još me niko nije zvao na komisiju,dete ima dijagnozu F 83,dva puta nedeljno ide kod defektologa,mesečno me košta 10.000din,stvarno mi nije jasno što se čeka tako dugo na poziv komisije,ne rastu mi pare na drvetu,a sve što se tiče dece kod nas u Srbiji puno košta

Filip
Filip
1 month ago
Reply to  Ivana

Mozete li da mi se javite u vezi papirologije i mi treba da podnesemo zahtev za f 83

Vali
Vali
2 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani da li možete da mi objasnite time što sam odbijena za tudju negu deteta koje je ustanovljen diabetes mellitus prošle god.13god star.Na otpusnoj listi piše da dete ima pravo na tudju negu ali su nas odbili nakon 9meseci čekanja da komisija odluči.Molim vas da mi kazete gde smo pogrešili da li smo trebali da se javimo decijem lekaru i sa tim izveštajem i svu dokumentaciju otpusne liste da smo predali…. Neznamo zašto smo odbijeni….posle toliko cekanja

Vali
Vali
2 months ago

“Poštovani”možete li mi reci da li sam tu pogrešila što nisam prvo otišla kod dečijeg lekara da pokrene lekar dokumentaciju za tuđu negu zajedno sa original otpusnom listom iz bolnice i iz banje Aranđelovac gde smo bili na edukaciju dijabetes mellitus je u pitanju kod dete od 13god.Na otpusnom listi pisalo je da dete ima pravo na tudju negu međutim mi smo predali za postupak sa tim otpusnom listama a da nismo prvo otišli kod dečijeg lekara pa dali smo tu pogrešili pošto smo odbijeni i čekali smo devet meseci.Imamo pravo na žalbu 15dana ali nemamo original dokumentaciju sve je… Read more »

Last edited 2 months ago by Vali
Kristina
Kristina
2 months ago

Dobro veče,koja je procedura za tudju negu i pomoć i kome se obratiti?

Marija
Marija
2 months ago

Postovani u stalnom sam radnom odnosu u Opstinskoj upravi, dete od 8 godina mi je slabovido i kazu da vidi 10% i htela bih podneti zahtev za tudju negu. Sada mi recite da ce to uticati na moj rad u firmi posto je u pitanju drzavna firma? I da li bih imala pravo na tudju negu po vasem misljenju sa tim procentom vida? Hvala u napred na odgovoru

Natasa
Natasa
2 months ago

moja majka je dobila resenje da ima pravo na tudju negu i pomoc pre 6 nedelja
kad se to isplacudju i ko ispalcuje ?

Helena
Helena
3 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Dobar dan, na koji se vremenaki period revidira iznos uvecane TN?
U Januaru je bilo povecanje penzija, zar ne bi terbalo da se uveca i TN?

Last edited 3 months ago by Helena
Života Krstic
Života Krstic
3 months ago

Poštovanje
Ako moze pomoc,kome da se obratim,za procenu telesnog oštećenja.Nezaposlen sam,imam 3 godine radnog staža.Zbog bolesti mi je odstranjena besika, tako da imam urostomu.
Hvala na odgovoru

Ivana
Ivana
3 months ago

Koliko se čeka rešenje za tuđu negu

jelena
jelena
3 months ago

dobar dan. ja sam staratelj svojoj majci jer je lisena poslovne sposobnosti. ona je psih. bolesnik dugi niz godina. inteeresuje me da li sa dijagnozom F.25 ima prava na tudju negu. i sta je sve potrebno i gde da podnesem dokumentaciju (i koju) da bi ostvarila pravo na tudju negu, s obzirom da ima malu penziju.a zivi sama. hvala

Kaca
Kaca
3 months ago

Zbog cega je sve tako komplikovano,cemu sve te procedure,zar nije sve elektronski sada,de imamo muke sa roditeljima kad su nesposobni konkretno moja majka ima kancer pluca i metastazu prvo glave a sad i dalje se prosirilo,poslali su je hitno kuci iz bolnice jer jje neka zena tamo sa koronom,i moju majku sad ja moram da vodim sest puta u vc sa pelenom jer ne raxume da mora u nju da vrsi nuzdu,i onda posle kome god da se obratim nema niko jednostavno i brzo resenje a pritom sam devojka sa problemom onkoloske prirode gde ne smem da dizem tesko nista… Read more »

Milosav
Milosav
3 months ago

Osoba 1946 godiste imala je novcanu naknadu u iznosu od oko 10500 dinara… Prekinuta je isplata pre 5 meseci… Osoba je nepokretna lezeci bolesnik… Sta je uslovilo da se prekine isplata a nikakvo obavestenje nije dostavljeno…

boba stojanovic
boba stojanovic
4 months ago

jedno pitanje dete mi ima Daunov sindrom,zašto svake godine moram da skupljam dokumentaciju za tudju negu i pomoc kad je tu stanje nepromenljivo.Hvala unapred

Zoran
Zoran
4 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim Vas imam jedno pitanje moja mama je rodjena 1942_g zivela je od poljoprivrede do svoje mogucnosti rada i 2004 je operisana od karcinoma gde joj je leva dojka odstranjena do sada se drzala prilicno dobro dok u zadnje vreme sve je slabija , znaci bila je preko poljoprivrede osigurana, i nikada nije imala nikakvo primanje pa me interesuje posto je operisana od karcinoma a nije trazila nikakvu pomoc dali ima pravo na potrznji neku vrstu pomoci kao npr. tudju negu ili koju drugu Hvala vam unapred

Milena
Milena
4 months ago

Dobar dan zanima me sta je potrebno za obnovu tudje nege?I gde bi sada trebalo da predam dali u socijalni rad ili nosim na komisiju?Hvala

175
0
Ostavite Vaš komentar.x
()
x