ZigaForm version 5.5.1

Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Dokumentacija potrebna za tuđu negu se razlikuje u zavisnosti da li zahtev podnosite nadležnom centru za socijalni rad ili PIO fondu.

Tuđa nega je naziv koji se odomaćio u narodu, a koji se odnosi na pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica (ako se ovo pravo ostvaruje preko centra za socijalni rad) , odnosno na pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (ako se pravo ostvaruje preko PIO fonda).

Tuđa nega je pravo koje se odnosi na zdravstveno, a ne socijalno stanje korisnika. Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe.

Kome se podnesi zahtev?

Kod centra za socijalni rad ćete podneti zahtev za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica samo ako ovo pravo ne možete da ostvarite po nekom drugom osnovu. Na primer, ako ste penzioner, centar za socijalni rad nije prava adresa za ostavrivanje ovog prava.

S druge strane, ukoliko ste penzioner ili ispunjavate neki od uslova za penziju ili ste osiguranik, zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica podnećete nadležnoj filijali PIO fonda.

Dokumentacija potrebna za tuđu negu - 2

Potrebna dokumentacija ako se zahtev za tuđu negu podnosi PIO fondu?

Pre svega treba da znate da potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kada osiguranik ili korisnik penzije postane nepokretan ili ako zbog težine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposoban da se samostalno kreće, niti da se sam hrani, svlači, oblači, kao i ako je slep.

Ako je podnosilac zahteva penzioner uz zahtev za priznavanje ovog prava se prilaže:

 • Original medicinske dokumentacije od lekara specijaliste o postojanju potrebe za pomoći i negom drugog lica
 • Očitana lična karta
 • Očitana zdravstvena knjižica
 • ako je podnosilac zahteva smešten u ustanovu socijalne zaštite, potrebno je proslediti naziv i adresa te ustanove

Ako je podnosilac zahteva osiguranik, pored navedene, treba priložiti i sledeću dokumentaciju:

 • Overenu fotokopiju radne knjižice
 • Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje izdaje nadležni organ
 • Prijavu o povredi na radu, ukoliko je potreba za pomoći i negom drugog lica nastala kao posledica povrede na radu
 • Dokaz o već ostvarenom pravu kod drugog organa.*

Spisak ove dokumentacije, kao i informacije za ostavrivanje drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja možete pronaći na stranici Zavoda za socijalno osiguranje.

Koja dokumentacija je potrebna ako se zahtev za tuđu negu podnosi centru za socijalni rad?

Kod Centra je potrebno podneti sledeću dokumentaciju:

 1. Izvod iz matične knjige rođenih
 2. očitanu ličnu kartu
 3. Popunjen obrazac br. 1. (popunjava ga izabrani lekar) sa propratnom lekarskom dokumentacijom i nalazom lekara specijaliste da je potrebna tuđa nega i pomoć. Dokumentacija mora biti u originalu ili overena fotokopija.
 4. očitana zdravstvena knjižica
 5. Uverenje Fonda PIO da podnosilac zahteva nije korisnik penzije ili da postupak za ostavrivanje penzije nije u toku, kao i potvrda o stanju u matičnoj evidenciji osiguranika
 6. Uverenje PIO fonda da podnosilac zahteva ovo pravo nije ostvario po drugom osnovu.
Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Procedura

Centar za socijalni rad će zahtev sa kompletnom dokumentacijom proslediti nadležnoj filijali PIO fonda radi veštačenja. Nakon toga čekate poziv od PIO fonda, kog datuma i u koje vreme treba da se javite u PIO fond radi veštačenja. Zatim će Komisija koja je obavila veštačenje Centru dostaviti svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, Centar za socijalni rad donosi rešenje, na koje ukoliko ste nezadovoljni, možete izjaviti žalbu.

Šta je Uvećana tuđa nega (uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica)?

Da biste ostvarili pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, morate već biti korisnik tuđe nege, o kojoj smo gore pričali.

Ovo pravo može se ostvariti i odmah (u jednom postupku, kada zahtev podnesete preko centra za socijalni rad), pod uslovom da Komisija PIO fonda, koja obavlja veštačenje, istovremeno proceni da Vam je potrebna tuđa nega, kao i da imate telesno oštećenje u visini od 100% po jednom osnovu ili bar dva telesna oštećenja od po minimum 70%.

Da se vratimo na prvu mogućnost. Ukoliko ste već korisnik tuđe nege (bilo preko centra za socijalni rad ili preko Fonda PIO) zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosite nadležnom centru za socijalni rad sa sledećom dokumentacijom:

 • Fotokopija rešenje Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
 • očitana lična karta i
 • medicinska dokumentacija novijeg datuma.

Centar će Vaš zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj Komisiji PIO fonda radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada obavi veštačenje Komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kom je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i kom procentu, centar za socijalni rad donosi svoje rešenje, na koje se  može izjaviti žalba.

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.zso.gov.rs/naknada-za-pomoc-i-negu-drugog-lica.htm

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.ugcb.rs/dokumentacija-za-prijem-u-dom/

Pomozite nam da pomognemo drugima!

Molimo Vas da pre nego što ostavite komentar ili postavite pitanje javno podelite post ispod klikom na dugme “Share” (Podeli).

Na taj način ćete pomoći i drugima da dobiju odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Hvala Vam na podršci!

guest
250 komentara
najnovije
najstarije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Radmila
Radmila
9 days ago
Ocena doma ili članka :
     

Krajem januara sam podnela Zahtev za ostvarivanje naknade za tnp u Centru za socijalni rad za bliznakinje od 4 god. koje boluju od retkog sindroma i u potpunosti zavise od mene. Jos nisam dobila nikakav poziv za vestacenje pa me zanima da li postoji zakonski rok i koliko se ceka?
Unapred hvala.
Radmila

Ljiljana ZDRAVKOVIC
Ljiljana ZDRAVKOVIC
11 days ago

Molim vas za adresu gde predati zahtev za ostvarivanje prava na novcanu naknadu za pomoc i negu drugog lica…koji PIO ? Osoba je penzioner. Hvala.

Sneza
Sneza
12 days ago

Za koliko dana stize resenje ,odgovor od PIO ?tetks je imala mozdani udat nepokretna je slabo gobori u kolicima je predala je njena cerka pre mesec i po i jos nema odgovora

Зорица
Зорица
17 days ago

Тетка није корисник пензије нити има било каква примања. Има сихијатријску дијгнозу и тумор на дојци. Коме се у том случају подноси захтев за негу и помоћ?

Branko
Branko
26 days ago

Kako popuniti zahtev za OSTVArivanje prava na uvecani dodatak za pomoc I negu drugog lica

Dušica
Dušica
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Da li osoba sa psihičkim oboljenjem pod šifrom 31.1 i reumatskim oboljenjem spondilithis M45 ima pravo na ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć?

Tomislav Savićević
Tomislav Savićević
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Invalidski penzioner (jaka depresija),
lečen u KC Srbije i VMA Bgd (preko 160 EKT terapija), sada i napadi epilepsije (4 X ). Posedujem celokupnu dokumentaciju.

Prebivalište u Bgd.

Boravište na poljoprivrednom domaćinstvu, vlasništvo 1/1 u Ivanjici.

Potrebna povremena pomoć u kući uz moju nadoknadu u uslovima boravka bez ostalih članova porodice

Мирослава
Мирослава
1 month ago

Поштовани, моја мама има 92 године, нема један бубрег, други је цистичан, оперисана од дискурс херније са делимичном парализом десне ноге. Нема жучну кесу, штитну жлезду. Пре месец дана добила корону, на Батајници провела 16 дана, на кисеонику, отпуштена као непокретан болесник који иде подасе и не устаје. Лични је пензионер. Да ли има право на туђу негу и помоћ или право на новчану накнаду?

Slavisa
Slavisa
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Predai Sam dokumentaciu za tudju negru za slogiranu mamu ore 2 nesecat nisu me zvali jos na komisiji u Negotin ne dolazi komisija i mora se ici u boru koliko se cela hvala

Ana
Ana
1 month ago

Postovani
Majka mi je preminula od glioblastoma,zbok korone je odlagano par puta vestacenje,kada je dobila poziv da ode na pregled vec je bila u komi,sutradan je preminula.
Zvanicno sam dobila dokument o pravu na ostvarovanje tudje nege,danas nakon godinu dana nije ispkaceno.
Neznam kome da se obratim.

Mare
Mare
1 month ago

Postovani, majka ima ostecenje vida 95% i sluha 80% pripremamo dokumentaciju za tudju negu i pomoc. Da li je potrebno dostaviti i dokumentaciju o operacijama i nalazima lekara u poslednjih 25 godina ili samo poslednje misljenje lekara specijaliste?

Mariana
Mariana
1 month ago

Ja sam predala za obnavljene tudju nega I pomic u februaru a ni sad nisam nista dobila

Tanja
Tanja
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani,
Moj sin koji je maloletan i ima dijagnozu autizma prima nekoliko godina unazad Naknadu za pomoc i negu drugog lica. Interesuje me da li korišćenje ovog prava (i nadoknade) isključuje pravo na Personalnog pratioca. Odnosno, da li jedno dete može biti korsinik obe usluge socijalne zaštite?
Hvala unapred
Tanja

Katarina
Katarina
2 months ago

Postovanje,moj sin ima 17,5 godina i dijagnozu f71,2 prima osnovnu tudju negu vec dve godine u pitanju je trajna tudja nega preko centra za socijalni rad.Da li bi sada imali pravo da podnesemo zahtev za uvecanu tudju negu i da li ce nam ukinuti ovu sto prima ako podnesemo zahtev za uvecanu tudju negu.Hvala Vam unapred na odgovoru.Pozdrav iz Arandjelovca.

Last edited 2 months ago by Katarina
Radica
Radica
2 months ago

Moja majka prima tudju negu i pomoc vec 5 godina trebala je na kontrolni pregled 20.09.2021 Uredno smo predali dokumentaciju u centru za socijalni rad,posto nije penzioner i nije imala nikakvo penziono osiguranje.Ona jos uvek nije dobila poziv za komisiju.Kada sam pitala zasto oni su me setali od Pio do centra za socijalni rad jer traze resenje koje ne postoi jer je u jednom periodu prijavljena na poljoprivredu dosad to nije bio problem jer je ona odjavljena jos 2003 i nije ulacivala jer nije ni znala da je prijavljena na poljoprivredu.Sad vas pitam sta da radim i kome da se… Read more »

Nikola Balaban
Nikola Balaban
2 months ago

Poštovani,
Deda je dobio rešenje za tudju negu. S obzirom da je penzioner, interesuje me na koji tekuci racun ce biti uplacivano jer nismo predali broj racuna. Inace, on prima penziju preko Postanske stedionice.
Hvala
-Nikola

Olivera
Olivera
2 months ago

Postovani,
Deda je korisnik indvalidske penzije, 6.stepen invaliditeta ima. Da li je potrebno da podnesemo dokumeta centru za socijalni rad ili PIO fondu za tudju negu? Deda je 100 posto slep na oba oka, iz to ima i kardiovaskularne probleme, i ne cuje dobro.
Unapred hvala.

todoranmariana674@gmail.com
todoranmariana674@gmail.com
2 months ago

Koliko se ceka za obnavljene tudju nega I pomic

Danka
Danka
2 months ago

Postovani, da li dete sa dijagnozom M08. 9 Artritis puerilis ima pravo na tnp?

Ljiljana
Ljiljana
2 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Postovani,invalidski sam penzioner po tri osnova: 40% na kicmu(siringomijelija i siringobulbija)
30% na levu ruku ( pareza)
30% na pluca ( opstrukcija pluca i astma) Stanje sa desnom rukom se pogorsava.Nemam 70 % po jednom osnovu….dali bih ja imala pravo na pomoc i negu? Unapred hvala na vasem misljenju.

250
0
Ostavite Vaš komentar.x