Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Dokumentacija potrebna za tuđu negu se razlikuje u zavisnosti da li zahtev podnosite nadležnom centru za socijalni rad ili PIO fondu.

Tuđa nega je naziv koji se odomaćio u narodu, a koji se odnosi na pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica (ako se ovo pravo ostvaruje preko centra za socijalni rad) , odnosno na pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (ako se pravo ostvaruje preko PIO fonda).

Tuđa nega je pravo koje se odnosi na zdravstveno, a ne socijalno stanje korisnika. Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe.

Kome se podnesi zahtev?

Kod centra za socijalni rad ćete podneti zahtev za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica samo ako ovo pravo ne možete da ostvarite po nekom drugom osnovu. Na primer, ako ste penzioner, centar za socijalni rad nije prava adresa za ostvarivanje ovog prava.

S druge strane, ukoliko ste penzioner ili ispunjavate neki od uslova za penziju ili ste osiguranik, zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica podnećete nadležnoj filijali PIO fonda.

Dokumentacija potrebna za tuđu negu - 2

Potrebna dokumentacija ako se zahtev za tuđu negu podnosi PIO fondu?

Pre svega treba da znate da potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kada osiguranik ili korisnik penzije postane nepokretan ili ako zbog težine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposoban da se samostalno kreće, niti da se sam hrani, svlači, oblači, kao i ako je slep.

Ako je podnosilac zahteva penzioner uz zahtev za priznavanje ovog prava se prilaže:

 • Original medicinske dokumentacije od lekara specijaliste o postojanju potrebe za pomoći i negom drugog lica
 • Očitana lična karta
 • Očitana zdravstvena knjižica
 • ako je podnosilac zahteva smešten u ustanovu socijalne zaštite, potrebno je proslediti naziv i adresa te ustanove

Ako je podnosilac zahteva osiguranik, pored navedene, treba priložiti i sledeću dokumentaciju:

 • Overenu fotokopiju radne knjižice
 • Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje izdaje nadležni organ
 • Prijavu o povredi na radu, ukoliko je potreba za pomoći i negom drugog lica nastala kao posledica povrede na radu
 • Dokaz o već ostvarenom pravu kod drugog organa.*

Spisak ove dokumentacije, kao i informacije za ostavrivanje drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja možete pronaći na stranici Zavoda za socijalno osiguranje.

Koja dokumentacija je potrebna ako se zahtev za tuđu negu podnosi centru za socijalni rad?

Kod Centra je potrebno podneti sledeću dokumentaciju:

 1. Izvod iz matične knjige rođenih
 2. očitanu ličnu kartu
 3. Popunjen obrazac br. 1. (popunjava ga izabrani lekar) sa propratnom lekarskom dokumentacijom i nalazom lekara specijaliste da je potrebna tuđa nega i pomoć. Dokumentacija mora biti u originalu ili overena fotokopija.
 4. očitana zdravstvena knjižica
 5. Uverenje Fonda PIO da podnosilac zahteva nije korisnik penzije ili da postupak za ostavrivanje penzije nije u toku, kao i potvrda o stanju u matičnoj evidenciji osiguranika
 6. Uverenje PIO fonda da podnosilac zahteva ovo pravo nije ostvario po drugom osnovu.
Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Procedura

Centar za socijalni rad će zahtev sa kompletnom dokumentacijom proslediti nadležnoj filijali PIO fonda radi veštačenja. Nakon toga čekate poziv od PIO fonda, kog datuma i u koje vreme treba da se javite u PIO fond radi veštačenja. Zatim će Komisija koja je obavila veštačenje Centru dostaviti svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, Centar za socijalni rad donosi rešenje, na koje ukoliko ste nezadovoljni, možete izjaviti žalbu.

Šta je Uvećana tuđa nega (uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica)?

Da biste ostvarili pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, morate već biti korisnik tuđe nege, o kojoj smo gore pričali.

Ovo pravo može se ostvariti i odmah (u jednom postupku, kada zahtev podnesete preko centra za socijalni rad), pod uslovom da Komisija PIO fonda, koja obavlja veštačenje, istovremeno proceni da Vam je potrebna tuđa nega, kao i da imate telesno oštećenje u visini od 100% po jednom osnovu ili bar dva telesna oštećenja od po minimum 70%.

Da se vratimo na prvu mogućnost. Ukoliko ste već korisnik tuđe nege (bilo preko centra za socijalni rad ili preko Fonda PIO) zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosite nadležnom centru za socijalni rad sa sledećom dokumentacijom:

 • Fotokopija rešenje Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
 • očitana lična karta i
 • medicinska dokumentacija novijeg datuma.

Centar će Vaš zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj Komisiji PIO fonda radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada obavi veštačenje Komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kom je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i kom procentu, centar za socijalni rad donosi svoje rešenje, na koje se  može izjaviti žalba.

Podelite tekst:

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.zso.gov.rs/naknada-za-pomoc-i-negu-drugog-lica.htm

guest
356 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Binasa
Binasa
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani,moja mama ima 58 godina. Prethodnih godina je imala dve operacije kuka,oba oka je operisala,jer je imala kataraktu. Nikada nismo pokušali da predamo za tudju negu,brinula sam o njoj,ali sada je situacija drugačija,pre mesec dana je operisala tumor na mozgu,teško se kreće,pogubljena je,čak ima problem sa govorom,mesa pojmove,nemoze da kaze ono sto želi. Nije sposobna da ostane sama čak ni 10 minuta,nema nikakva primanja. Prinuđena sam da napustim posao da bih brinula o njoj,ona ne prima penziju. Da li postoji mogućnost da može da ostvari pomoć za tudju negu. Zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji.

Rada gavran
Rada gavran
2 years ago

Poštovani, naša doktorka kategorično odbija da nam napiše predlog za veštačenje, koje socijalno traži. U pitanju je moj sin, 19 godina, invalid je od 2019.godine kad je imao saobraćaju nesreću. Kome da se obratim? Doktorka tvrdi da taj obrazac nije potreban

Bojan
Bojan
2 years ago

Dobar dan ,koliki vremenski period treba da prodje ,da se ponovo preda zahtev za tudju negu i pomoc,i da li to vazi od vremena predaje ili od odbijanja istog hvala

Milena
Milena
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Ovaj clanak je super interesuje mi ja sam pre dve godine operisana od karcinoma jajnika operisana sam i ugradjene su ki kolo stoma i ilio stoma pa me interesuje da li bi ja mogla da ostvarim pravo na bilo kakvu novcanu pomoc ili nadoknadu dve godine sam pod hemo terapijama sad sam na pauzi hvala unapred

bboy
bboy
2 years ago

Mene interesuje da li je moguce i kakva je procedura da osoba stara73 godine, koja nema ni dana radnog staza, nema penzije, nema nikakvih primanja, koja je dozivela mozdani udar, i za sad je nepokretna, a daju joj se male sanse da se u potpunosti osposobi i bude samostalna, kako ona da dobije kucnu negu? Kome se obratiti?
HVala unapred na odgovoru.

Vesna
Vesna
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim vas da li mozete da mi odgovorite gdje mogu da uradim kategorizaciju invalidnosti dijeteta iz Indjije smo?Dijete ima DCP,mikrooftalamus oka,epilepsiju,prima samo osnovnu TNP!Hvala

Etelka
Etelka
2 years ago

Postovani, molim Vas za savet i pomoc gde i kako da predam zahtev za tudju negu i pomoc za dete. Posle sedam meseci bolnickog lecenja trenutno smo kod kuce. Dete ima 17 godina, bubrezi mu otkazuju, ide na dijalizu, asmaticar, ima hronicnu upalu pankreasa, izgubio sluh od jakih terapija, polyneuroptija,hemosiderosis,hypotireodismus, vitiligo… Zbog ove situacije sa koronom smo u izolaciji jer bi zaraza bila kobna za njegov zivot. Isla bi njegova sesta bliznakinja da preda zahtev. Zato Vas molim ako mozete da nas uputite, da se ona ne bi setala svuda po gradu trazeci sta je sve potrebno od dokumentacije i… Read more »

Zlata
Zlata
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani,dal je moguće da sam još u sedmom mesecu prosle godine,predala za tudju negu i pomoć za dete,a da još nisam dobila poziv za komisiju?Drugo dal je istina da imaju prava da mi uzmu original dokumentaciju od lekara sa recima da mi nece vratiti.Unapred zahvalna na odgovoru.

Zlata
Zlata
2 years ago
Reply to  Najbliži.rs

U centru za socijalni rad nisu mi ni predlozili da mogu da predam fotokopiju,nego su mi odmah rekli da MORA original dokumentacija da se preda,sto je meni bilo odmah cudno…

Maki
Maki
1 year ago
Reply to  Zlata

U Fondu se, sve što se fotokopira proglašava verno originalu, tako što se stavi pečat na fotokopiji a original se vrati.
Kao što je napisano, uvek možete doći u Fond i zatražiti informaciju o statusu podnešenog zahteva. Dešava se da Centri za socijalni rad kažu da su poslali zahtev a nisu. Zato uvek treba traziti dokaz za slanje. Sa tim dokazom, lako ćete dobiti informaciju u Fondu.

Maki
Maki
1 year ago
Reply to  Najbliži.rs

Ne naplaćuju.
Fond sve svoje usluge pruža besplatno bez obzira da li ste osiguranik ili korisnik. Čak ni advokatima ne naplaćuje, što je pogrešno, za razne potvrde i fotokopiranje.

Natasa
Natasa
2 years ago

Dobar dan ,meni treba informacija da li osoba koja ima Srpsko drzavljanstvo ,licnu kartu ali je penzija iz Bosne ,ima zdravstvenu knjizicu i leci se u Srbiji gde i zivi ,ima pravo na Tudju negu.Srbija ima sporazum sa Bosnom da sve troskove lecenja refundira od Bosne.Da li takvi penzioneri imaju pravo na Tudju negu.Radi se o oosobi 85 god.staroj usled mozdanog ostao u stanju da mu treba tudja pomoc za kupanje ,hranjenje ,oblacenje itd. Hvala ,pozdrav

Dragana Radaković
Dragana Radaković
2 years ago

Molim odgovor koliko je najnize primanje za tudju negu i pomoć

Jelena Vedjic
Jelena Vedjic
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Postovanje imala bih pitanje korisnik sam tudje nege za dva maloletna deteta. Ziveli u trenutku ostvarivanja prava u Beogradu sada smo se preselili u Opstinu Stara Pazova koja pripada Vojvodini zanima me kako ide procedura da se prebaci tudja nega ili se mora sve podnositi kao da je prvi put. Hvala Vam najlepse i svako dobro

Branko
Branko
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Da li osoba starija pd 90 god koja zivi sama ima prava na tudju negu, od 1992 god ne vidi na jedno oko, na drugo vidi odlicno prema svojim godinama

jelenapopic57@gmail.com
jelenapopic57@gmail.com
2 years ago

Koliko lekarski nalazi mogu da budu stari da bi se podneo zahtev za tudju negu?

Ivana
Ivana
2 years ago

Poštovani, od pre mesec dana počela sam da idem na dijalizu, dva puta nedeljno. Vidim šta je potrebno od dokumentacije, između ostalog i overena radna knjižice, a moj poslednji poslodavac nije hteo da upiše niti lupi pečat, jer radna knjižica kao dokument ne važi već nekoliko godina. A od lekara na dijalizi sam dobila potvrdu da idem na dijalizu na kojoj piše da imam bubrežnu insuficijenciju pslednji stadijum i da treba trajno da idem na dijalizu, naravno imam i otpusnu listu iz oktobra ove godine sa nefrologije. Da li je neophodno da overavam celu radnu knjižicu? Hvala unapred. Pozdrav Ivana… Read more »

Natasa
Natasa
2 years ago

Postovani molim za pomoc, naime suprug mi je dijabeticar i poceo je sa dijalizom, trrbamo podneti zahtev za tudju negu i pomoc ali nisam sigurna da li to da odradimo u pio fondu ili centru za socijalni rad. Naime suprug ima 42 godine ali vec par godina nije bio prijavljen na poslu i imao je zdravstveno osiguranje preko socijalne sluzbe?
Unapred se zahvaljujem

Cvetićanin Jelena
Cvetićanin Jelena
2 years ago

Mokim Vas za mišljenje, majka mi boluje od Parkisonove bolesti i manične paranoje, koliko sam razumela lekara terapija tj lekovi za paranoju stvaraju hemijsku reakcoju i izazivaju simptome Parkinsona. Kreće se ali već je 4 puta pala, preporuka lekara je da ne sme samostalno nigde da ide van kuće. Postoji li šansa za tuđu negu, živi sama, sestra i ja živimo u susednim mestima.

Sanja Matovic
Sanja Matovic
2 years ago

Postovani,
otac mi je od 2019 god.apsolutno nepokretan usled sloga 2018 god.i nagle demencije. Nije korisnik penzije (nema pravo na penziju),zdravstveno je osiguran preko majke. Vec smo podnosili zahtev za tudju negu i pomoc kada je bio jos donekle pokretan i odbili su nas,na zalbu nismo dobili odgovor.
Zanima me kojoj ustanovi treba podneti ponovo zahtev. Hvala unapred

Vesna
Vesna
2 years ago

Možete li mi reći da li moze da ostvari pravo na negu/novčanu pomoć penzioneri koji boluju od kancera i imaju otežano kretanje? Koji specijalisti su potrebni pored onkologa?

Marina
Marina
2 years ago

Predala san zahtev za tudju negu i pomoc za dete još u Decembru,odgovora još nema a telefonski mi niko ne daje nikakvu informaciju,putem mejla takodje.Zahtev je predat zbog pratioca u vrticu, jer je to uslov,da bude korisnik tudje nege i pomoći da bi dobio pratioca,7 meseci smo izgubili čekajući rešenje i još uvek ništa od toga.I nikako ne mogu da dodjem do nekog od kog bih dobila bilo kakvu za početak korisnu informaciju.

Elena
Elena
2 years ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim vas možete li mi reći važi li izveštaj specijalitet iz privatne bolnice, jer nikako već duže vreme doktorka nemože da nam zakaže neurologa i psihijatra? A sve nam to treba kako bi predali za tudju pomoć i negu.. Hvala vam unapred i molim da mi odgovorite.

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.ugcb.rs/dokumentacija-za-prijem-u-dom/

Pomozite nam da pomognemo drugima!

Molimo Vas da pre nego što ostavite komentar ili postavite pitanje javno podelite post ispod klikom na dugme “Share” (Podeli).

Na taj način ćete pomoći i drugima da dobiju odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Hvala Vam na podršci!

guest
356 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Marina Miladinovic
Marina Miladinovic
15 days ago

Ja imam od komzilijuma iz Nisa i odleksrs isto iz Nisa da nisam sposobna da radim i zaradjuje ne mm AM nikakvo primanje neznam dali imam prava ili ne,dali da pokusam ili da ne Vase misljenje mi je bitno .Hvala vam

Marina Miladinovic
Marina Miladinovic
1 month ago

Mene zanima na osnovu koje bolesi se ima prava na sticanje pomoci preko centra za socijalnog jer ja imam c34tumor pluca i dijagnozu ostoporoze dijabetičara dali ulazim u taj krug?imam napismeno od komzilijuma iz Nisa da nisam sposobna za poso.nemam nikakvo primanje bas ni lekove nemam kupiti pa eto interesuje me.hvala vam unapred ako mi odgovorite

Marina Miladinovic
Marina Miladinovic
1 month ago

Ja imam od doktora i komzilijuma da nemogu da radim i nisam sposobna ,i mm Ala sam tumor pluca primala hemoterapije nista ne primam imam i ostoporozu,dijabetes pa dali neko moze da mi Kaze dali imam prava na nesto .imam 54godins iz Bora sam malo staza imam ,hvala unapred pozdrav .

Dobra
Dobra
1 month ago

Poštovani, molio bih za pomoć, naime, moja majka je psihijatrijski bolesnik i 5.04.2022. sam predao sva dokumenta za TNP, 16.11.2022. smo pozvani na lekarsku komisiju, pregled je obavljen i 4.01.2023 smo dobili rešenje za odobreno naknadu za TNP. Medjutim u rešenju je navedeno da će naknada biti isplaćena unazad od dana kada smo bili na lekarsku komisiju, odnosno od 16.11.2022. a ne od dana kada smo predali dokumentaciju, a predali smo je 5.04.2022. Uložio sam žalbu na rešenje dana 9.01.2023. ali do danas, a tome ima evo već 3,5 meseca, nikakav odgovor nisam dobio. Molio bih Vas za pomoć I… Read more »

Dragana
Dragana
1 month ago

Poštovani, imam oštećenje sluha 94,3% da li imam pravo na tuđu negu?
Hvala

Resadija kurtovic
Resadija kurtovic
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Operisala sam tumor dojke sklonili su mi linf dali imam pravi za negu preko centra za socijalni rad

Ljiljana
Ljiljana
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani, moj otac je korisnik tudje nege preko PIO fonda. Vodila sam ga na Komisiju koja je utvrdila 100% telesnog ostecenja ali u resenju stoji da nema prava na naknadu. Da li po osnovu telesnog ostecenja ima pravo na uvecani dodatak za tudju negu, da li treba ponovo da ga vodim na komisiju i sta je potrebno od dokumentacije? Unapred hvala

Vladimir
Vladimir
1 month ago

Koliko se ceka odgovor na zalbu koja je napisana na prvostepeno resenje kojim je odbijena tudja nega i pomoc, zalba je podneta preko pio fonda Krusevac 09.02.2023.g . Hvala

Petar
Petar
2 months ago

Postovani,
sin(2god) mi je korisnik Zvečanske. Ima od rodjenja lizencefaliju sa mikrocefalijom te mu je potreban 24-vni nadzor.
Pitanje moje je da li imam pravo na tudju negu,sa obzirom da placam Zvecanskoj smestaj i negu?
Hvala unapred

Elizabeta Rakovic
Elizabeta Rakovic
2 months ago

Dobro jutro bolujemo od auto imune bolesti koja napada moje organe kao tudje izgubila sam vid na desnom oku n mogu samostalno da hoda da se okupa imam vrtoglavice i levim se na psihijatriji i na bioloskoj sam terapiji dali imam pravo na tudju negu

Milan
Milan
2 months ago

Postovani. mama mi boluje od karcinoma dojke koje je ostranila operacija noge .Kicma rastureni prsljenovii postaje dementna.znaci invalid sto posto. Nemoze nigde sa kreveta.primala je tudju negu kod centra za socijajni rad.Otac mije preminuo mama je nasledila njegovu porodicnu penziju.nije znala da mora da prijavi da prima penziju i centar joj je ukino tudju negu i sada traze da mora da vrati sve pare .A mama mi usla u 96 god zivta Mogu li dajoj ukinu tudju negu i koja su njena sada prava

Milan
Milan
2 months ago

Postovani moja mama je nepokretna lezi u krevetu 10 godina .Koja boluje od najteze bolesti karcinom dojke koje je operisala.Kicma rastureni prsljenovi operacija noge i postaje dementna.Usla je u 96 god.Primala je tudju negu u centru za socijalni rada.Kada mije umro pokojni otac ona je nasledila njegovo porodicnu penziju .Nije prijavila proslo je godinu ipo dana od smrti oca.sada joj je centar obustavijo tudju negu i mora da vrati sve pare stoje primila.greska je ispala sto nije znala jer se govori daje nega nezavisna od svi drugi primanja.