ZigaForm version 5.3.5

Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Dokumentacija potrebna za tuđu negu se razlikuje u zavisnosti da li zahtev podnosite nadležnom centru za socijalni rad ili PIO fondu.

Tuđa nega je naziv koji se odomaćio u narodu, a koji se odnosi na pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica (ako se ovo pravo ostvaruje preko centra za socijalni rad) , odnosno na pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (ako se pravo ostvaruje preko PIO fonda).

Tuđa nega je pravo koje se odnosi na zdravstveno, a ne socijalno stanje korisnika. Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe.

Kome se podnesi zahtev?

Kod centra za socijalni rad ćete podneti zahtev za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica samo ako ovo pravo ne možete da ostvarite po nekom drugom osnovu. Na primer, ako ste penzioner, centar za socijalni rad nije prava adresa za ostavrivanje ovog prava.

S druge strane, ukoliko ste penzioner ili ispunjavate neki od uslova za penziju ili ste osiguranik, zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica podnećete nadležnoj filijali PIO fonda.

Dokumentacija potrebna za tuđu negu - 2

Potrebna dokumentacija ako se zahtev za tuđu negu podnosi PIO fondu?

Pre svega treba da znate da potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kada osiguranik ili korisnik penzije postane nepokretan ili ako zbog težine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposoban da se samostalno kreće, niti da se sam hrani, svlači, oblači, kao i ako je slep.

Ako je podnosilac zahteva penzioner uz zahtev za priznavanje ovog prava se prilaže:

 • Original medicinske dokumentacije od lekara specijaliste o postojanju potrebe za pomoći i negom drugog lica
 • Očitana lična karta
 • Očitana zdravstvena knjižica
 • ako je podnosilac zahteva smešten u ustanovu socijalne zaštite, potrebno je proslediti naziv i adresa te ustanove

Ako je podnosilac zahteva osiguranik, pored navedene, treba priložiti i sledeću dokumentaciju:

 • Overenu fotokopiju radne knjižice
 • Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje izdaje nadležni organ
 • Prijavu o povredi na radu, ukoliko je potreba za pomoći i negom drugog lica nastala kao posledica povrede na radu
 • Dokaz o već ostvarenom pravu kod drugog organa.*

Spisak ove dokumentacije, kao i informacije za ostavrivanje drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja možete pronaći na stranici Zavoda za socijalno osiguranje.

Koja dokumentacija je potrebna ako se zahtev za tuđu negu podnosi centru za socijalni rad?

Kod Centra je potrebno podneti sledeću dokumentaciju:

 1. Izvod iz matične knjige rođenih
 2. očitanu ličnu kartu
 3. Popunjen obrazac br. 1. (popunjava ga izabrani lekar) sa propratnom lekarskom dokumentacijom i nalazom lekara specijaliste da je potrebna tuđa nega i pomoć. Dokumentacija mora biti u originalu ili overena fotokopija.
 4. očitana zdravstvena knjižica
 5. Uverenje Fonda PIO da podnosilac zahteva nije korisnik penzije ili da postupak za ostavrivanje penzije nije u toku, kao i potvrda o stanju u matičnoj evidenciji osiguranika
 6. Uverenje PIO fonda da podnosilac zahteva ovo pravo nije ostvario po drugom osnovu.
Dokumentacija potrebna za tuđu negu

Procedura

Centar za socijalni rad će zahtev sa kompletnom dokumentacijom proslediti nadležnoj filijali PIO fonda radi veštačenja. Nakon toga čekate poziv od PIO fonda, kog datuma i u koje vreme treba da se javite u PIO fond radi veštačenja. Zatim će Komisija koja je obavila veštačenje Centru dostaviti svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, Centar za socijalni rad donosi rešenje, na koje ukoliko ste nezadovoljni, možete izjaviti žalbu.

Šta je Uvećana tuđa nega (uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica)?

Da biste ostvarili pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, morate već biti korisnik tuđe nege, o kojoj smo gore pričali.

Ovo pravo može se ostvariti i odmah (u jednom postupku, kada zahtev podnesete preko centra za socijalni rad), pod uslovom da Komisija PIO fonda, koja obavlja veštačenje, istovremeno proceni da Vam je potrebna tuđa nega, kao i da imate telesno oštećenje u visini od 100% po jednom osnovu ili bar dva telesna oštećenja od po minimum 70%.

Da se vratimo na prvu mogućnost. Ukoliko ste već korisnik tuđe nege (bilo preko centra za socijalni rad ili preko Fonda PIO) zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosite nadležnom centru za socijalni rad sa sledećom dokumentacijom:

 • Fotokopija rešenje Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
 • očitana lična karta i
 • medicinska dokumentacija novijeg datuma.

Centar će Vaš zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj Komisiji PIO fonda radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada obavi veštačenje Komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kom je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i kom procentu, centar za socijalni rad donosi svoje rešenje, na koje se  može izjaviti žalba.

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.zso.gov.rs/naknada-za-pomoc-i-negu-drugog-lica.htm

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.ugcb.rs/dokumentacija-za-prijem-u-dom/

Podeli sa prijateljima

guest
95 komentara
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Elena
Elena
1 year ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim vas možete li mi reći važi li izveštaj specijalitet iz privatne bolnice, jer nikako već duže vreme doktorka nemože da nam zakaže neurologa i psihijatra? A sve nam to treba kako bi predali za tudju pomoć i negu.. Hvala vam unapred i molim da mi odgovorite.

Marina
Marina
1 year ago

Predala san zahtev za tudju negu i pomoc za dete još u Decembru,odgovora još nema a telefonski mi niko ne daje nikakvu informaciju,putem mejla takodje.Zahtev je predat zbog pratioca u vrticu, jer je to uslov,da bude korisnik tudje nege i pomoći da bi dobio pratioca,7 meseci smo izgubili čekajući rešenje i još uvek ništa od toga.I nikako ne mogu da dodjem do nekog od kog bih dobila bilo kakvu za početak korisnu informaciju.

Vesna
Vesna
1 year ago

Možete li mi reći da li moze da ostvari pravo na negu/novčanu pomoć penzioneri koji boluju od kancera i imaju otežano kretanje? Koji specijalisti su potrebni pored onkologa?

Sanja Matovic
Sanja Matovic
11 months ago

Postovani,
otac mi je od 2019 god.apsolutno nepokretan usled sloga 2018 god.i nagle demencije. Nije korisnik penzije (nema pravo na penziju),zdravstveno je osiguran preko majke. Vec smo podnosili zahtev za tudju negu i pomoc kada je bio jos donekle pokretan i odbili su nas,na zalbu nismo dobili odgovor.
Zanima me kojoj ustanovi treba podneti ponovo zahtev. Hvala unapred

Cvetićanin Jelena
Cvetićanin Jelena
11 months ago

Mokim Vas za mišljenje, majka mi boluje od Parkisonove bolesti i manične paranoje, koliko sam razumela lekara terapija tj lekovi za paranoju stvaraju hemijsku reakcoju i izazivaju simptome Parkinsona. Kreće se ali već je 4 puta pala, preporuka lekara je da ne sme samostalno nigde da ide van kuće. Postoji li šansa za tuđu negu, živi sama, sestra i ja živimo u susednim mestima.

Natasa
Natasa
9 months ago

Postovani molim za pomoc, naime suprug mi je dijabeticar i poceo je sa dijalizom, trrbamo podneti zahtev za tudju negu i pomoc ali nisam sigurna da li to da odradimo u pio fondu ili centru za socijalni rad. Naime suprug ima 42 godine ali vec par godina nije bio prijavljen na poslu i imao je zdravstveno osiguranje preko socijalne sluzbe?
Unapred se zahvaljujem

Ivana
Ivana
9 months ago

Poštovani, od pre mesec dana počela sam da idem na dijalizu, dva puta nedeljno. Vidim šta je potrebno od dokumentacije, između ostalog i overena radna knjižice, a moj poslednji poslodavac nije hteo da upiše niti lupi pečat, jer radna knjižica kao dokument ne važi već nekoliko godina. A od lekara na dijalizi sam dobila potvrdu da idem na dijalizu na kojoj piše da imam bubrežnu insuficijenciju pslednji stadijum i da treba trajno da idem na dijalizu, naravno imam i otpusnu listu iz oktobra ove godine sa nefrologije. Da li je neophodno da overavam celu radnu knjižicu? Hvala unapred. Pozdrav Ivana… Read more »

jelenapopic57@gmail.com
jelenapopic57@gmail.com
9 months ago

Koliko lekarski nalazi mogu da budu stari da bi se podneo zahtev za tudju negu?

Branko
Branko
9 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Da li osoba starija pd 90 god koja zivi sama ima prava na tudju negu, od 1992 god ne vidi na jedno oko, na drugo vidi odlicno prema svojim godinama

Jelena Vedjic
Jelena Vedjic
9 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Postovanje imala bih pitanje korisnik sam tudje nege za dva maloletna deteta. Ziveli u trenutku ostvarivanja prava u Beogradu sada smo se preselili u Opstinu Stara Pazova koja pripada Vojvodini zanima me kako ide procedura da se prebaci tudja nega ili se mora sve podnositi kao da je prvi put. Hvala Vam najlepse i svako dobro

Dragana Radaković
Dragana Radaković
9 months ago

Molim odgovor koliko je najnize primanje za tudju negu i pomoć

Natasa
Natasa
8 months ago

Dobar dan ,meni treba informacija da li osoba koja ima Srpsko drzavljanstvo ,licnu kartu ali je penzija iz Bosne ,ima zdravstvenu knjizicu i leci se u Srbiji gde i zivi ,ima pravo na Tudju negu.Srbija ima sporazum sa Bosnom da sve troskove lecenja refundira od Bosne.Da li takvi penzioneri imaju pravo na Tudju negu.Radi se o oosobi 85 god.staroj usled mozdanog ostao u stanju da mu treba tudja pomoc za kupanje ,hranjenje ,oblacenje itd. Hvala ,pozdrav

Zlata
Zlata
8 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani,dal je moguće da sam još u sedmom mesecu prosle godine,predala za tudju negu i pomoć za dete,a da još nisam dobila poziv za komisiju?Drugo dal je istina da imaju prava da mi uzmu original dokumentaciju od lekara sa recima da mi nece vratiti.Unapred zahvalna na odgovoru.

Zlata
Zlata
8 months ago
Reply to  Najbliži.rs

U centru za socijalni rad nisu mi ni predlozili da mogu da predam fotokopiju,nego su mi odmah rekli da MORA original dokumentacija da se preda,sto je meni bilo odmah cudno…

Etelka
Etelka
8 months ago

Postovani, molim Vas za savet i pomoc gde i kako da predam zahtev za tudju negu i pomoc za dete. Posle sedam meseci bolnickog lecenja trenutno smo kod kuce. Dete ima 17 godina, bubrezi mu otkazuju, ide na dijalizu, asmaticar, ima hronicnu upalu pankreasa, izgubio sluh od jakih terapija, polyneuroptija,hemosiderosis,hypotireodismus, vitiligo… Zbog ove situacije sa koronom smo u izolaciji jer bi zaraza bila kobna za njegov zivot. Isla bi njegova sesta bliznakinja da preda zahtev. Zato Vas molim ako mozete da nas uputite, da se ona ne bi setala svuda po gradu trazeci sta je sve potrebno od dokumentacije i… Read more »

Vesna
Vesna
8 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim vas da li mozete da mi odgovorite gdje mogu da uradim kategorizaciju invalidnosti dijeteta iz Indjije smo?Dijete ima DCP,mikrooftalamus oka,epilepsiju,prima samo osnovnu TNP!Hvala

bboy
bboy
8 months ago

Mene interesuje da li je moguce i kakva je procedura da osoba stara73 godine, koja nema ni dana radnog staza, nema penzije, nema nikakvih primanja, koja je dozivela mozdani udar, i za sad je nepokretna, a daju joj se male sanse da se u potpunosti osposobi i bude samostalna, kako ona da dobije kucnu negu? Kome se obratiti?
HVala unapred na odgovoru.

Milena
Milena
8 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Ovaj clanak je super interesuje mi ja sam pre dve godine operisana od karcinoma jajnika operisana sam i ugradjene su ki kolo stoma i ilio stoma pa me interesuje da li bi ja mogla da ostvarim pravo na bilo kakvu novcanu pomoc ili nadoknadu dve godine sam pod hemo terapijama sad sam na pauzi hvala unapred

Bojan
Bojan
8 months ago

Dobar dan ,koliki vremenski period treba da prodje ,da se ponovo preda zahtev za tudju negu i pomoc,i da li to vazi od vremena predaje ili od odbijanja istog hvala

Rada gavran
Rada gavran
8 months ago

Poštovani, naša doktorka kategorično odbija da nam napiše predlog za veštačenje, koje socijalno traži. U pitanju je moj sin, 19 godina, invalid je od 2019.godine kad je imao saobraćaju nesreću. Kome da se obratim? Doktorka tvrdi da taj obrazac nije potreban

Binasa
Binasa
7 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani,moja mama ima 58 godina. Prethodnih godina je imala dve operacije kuka,oba oka je operisala,jer je imala kataraktu. Nikada nismo pokušali da predamo za tudju negu,brinula sam o njoj,ali sada je situacija drugačija,pre mesec dana je operisala tumor na mozgu,teško se kreće,pogubljena je,čak ima problem sa govorom,mesa pojmove,nemoze da kaze ono sto želi. Nije sposobna da ostane sama čak ni 10 minuta,nema nikakva primanja. Prinuđena sam da napustim posao da bih brinula o njoj,ona ne prima penziju. Da li postoji mogućnost da može da ostvari pomoć za tudju negu. Zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji.

Jasna
Jasna
7 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Molim Vas da li lice koje poseduje dva stana na svoje ime,ima prava da konkurise po osnovu svoje bolesti inace je lice u invalidskoj penziji ?

Nada
Nada
7 months ago

Poštovani,imala bih jedno pitanje.Interesuje me kako da pomognemo našoj komšinici.Naime,ona je prijateljica moje pokojne majke i posle smrti majke ,ja i moja porodica smo nastavili da posećujemo ovu baku.Evo o čemu se radi,baka ima 82. god. živi sama i korisnik je porodične penzije,one minimalne.Samostalno može da napravi 2,3 koraka i mora da sedne.U kući nema ni vodu ni toalet pa to dodatno komplikuje situaciju.Ona nije dementna,naprotiv vrlo je svesna i komunikativna.Baka ima dve ćerke koje ne žive u našem selu i nisu u dobrim odnosima ,ustvari uopšte ni ne komuniciraju.E sad problem je sledeći ,ja bih da joj pomognem ali… Read more »

Staniša Cvetković
Staniša Cvetković
6 months ago

Majka 2 014 polomila kuk operisana,kretala se pomoću štaka Sada više ne može da ustaje iz kreveta.imam dokumentaxiju iz 2014 da li treba nova ili možei iz 2014.molim odgovor.

Mario
Mario
6 months ago

Postovanje Moj sin je bio na komisiji u Nacinalnoj sluzbi za zaposljavanje, gde su dolazili iz PIO fonda i dobio je resenje, gde je utvrdjeno.U pitanju je psihicka bolest i ostecenje glave. Posto nema dovoljno radnog staza upucen je u centar za socijalni rad 1. 3 stepen teskoca i prepreka u radu, odnosno da su teskoce i prepreke potpune/visestruke, odnosno radni ucinak je manji od jedne trecine radnog ucinka zaposlenog na uobicajenom radnom mestu, bez obzira na zanimanje i poslove 2.Imenovani iz tacke 1 ovog resenja ima status osobe sa invaliditetom ne moze zaposliti i idrzati zaposlenje ni pod opstim,… Read more »

Last edited 6 months ago by Mario
Dragana
Dragana
6 months ago

Nakon 2 godine od resena za tudju negu pise da je potrebna kontrola, da li cekamo poziv ili se mi javljamo na tu adresu sami bez poziva?

Lidija
Lidija
6 months ago

Postovanje,moja svekrva je invalid 100%. Pritom prima poljoprivrednu penziju i tudju negu preko pio fonda. Dobija i preko centra za socijalni rad dodatak za negu drugog lica u vrednosti od 10 000,00 din. Da li ima pravo na uvecani dodatak iz centra za socijalni rad jer se radi o osobi koja je skroz nepokretna i ne moze da se stara sama o sebi? Hvala unapred

Marta
Marta
6 months ago

Postovani, da li znate sta je potrebno uraditi za produzenje prava za tudju negu i pomoc za dete koje istice u junu 2021, a na osnovu medicinske dokumentacije je potvrdjeno da dete jos uvek ima potrebu za tudjom negom?Da li se I kod produzenje ceka po godinu dana na resenje, kako je bilo u prvom postupku?

Robert
Robert
5 months ago

Moja majka je se bas slabo krece i ne moze sama da se kupa i hrani.ima porodicnu penziju ali je bas mala.jos zivimo kao postanari.gde se predaje taj zahtev za tudju negu i pomoc?

Jelena
Jelena
5 months ago

Postovsni, htela bih vas pitati za savet. Imam dete od 7 godina koje je slabovido i doktori kazu da vidi svega 10-15%. Ima aniridiju, pracenu sa nistagmusom. Htela bih podneti zahtev za tudju negu i pomoc za dete ( mislim da imam pravo, tj ne verujem da bih me odbili) ali ne znam da li centru podnisim ili fond piu, a zaposlena sam. I da li podnosim odmah na dva osnova ili je samo jedan osnov moguc? Mislim da li ima razlike kada se kaze tudja nega i pomoc za dete tj da li je to jedan osnov ili dva… Read more »

Andjela
Andjela
5 months ago

Postovani dobila sam pre 7 meseci resenje za tudju negu u pomoc za dete da je odobrena, minimalni iznos, u resenju nema ocena i koliko je telesno ostecenje, pa me zanima da li mogu sto pre da posaljem zahtev ili da cekam kontroli pregled koji je u novembru 2021?Hvala

Marija
Marija
5 months ago

Postovano mozete li mi pomoci gde treba da se javiim za tudju negu detet? Slabovid je, a leci se u Beogradu. Da li je dovoljno samo javiti se kod oftamologa u mestu gde zivim ili moram ici u Beograd da bi mi potvrdili da je on slabovid?

Zorana
Zorana
4 months ago

Dal moj otac koji je operisao oba kolena,kuk,tumor na mozgu,nosi do kraja zivota kateter ima pravo na tudju negu i pomoc,inace je penzioner?Molim Vas ako mozete da mi odgovorite,hvala.Pozdrav

Jasna
Jasna
4 months ago

Imam 69 godina penzioner sam i imam više oboljenja: hronici opstruktivni bronhitis pluća, apsolutnu aritmije srca, koksatrozu oba kuka. Da li sa ovim oboljenjima imam pravo na tuđu negu i pomoć, posebno da živim sama ( nemam bližu rodbinu).

Vera
Vera
4 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani šta se dešava kada staratelj lica ko je nema poslovnu sposobnost, oštećenje 100 posto od rođenja,dobije novog staratelja. Da li uvećanja nega i pomoć sledi u kontinuitetu? Odnosno da li se prosleđuje novom staratelju?

Miljana
Miljana
4 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Interesuje me da li postoji spisak dijagnoza po kojima se ima pravo na uvecanu tudju negu za dete da znam da li imam pravo na zalbu ako nam odobre samo osnovnu.Hvala

Slobodanka Stanickov
Slobodanka Stanickov
4 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Pre 3 godine mi je isteklo pravo na tudju negu i od tada nisam podnosila novo.Moze te li mi molim Vas poslati sta mi je potrebno od dokumentacije da bi pokusala ponovo da obnovim tudju negu za dete.Hvala

Aca
Aca
3 months ago

Poštovani, moj otac se već deset godina boluje od teške psihiatrijske bolesti (paranoja), ima česte napade gušenja i nesvesticu, sada je u invalidskoj penziji.u toku obroka dobija napade gušenja i uvek mora neko da bude prisutan, da li ima pravo na tudju negu i pomoć?

aleksandar
aleksandar
3 months ago

molimo vas da na savetujete sta da radimo ,muz mi je odbijen jer su mu ivalidnost procenili na 40 posto, a nema tri prsta na desnoj ruci ,da li mozete da nam kazete sta da radimo HVALA U NAPRED.

Sandra
Sandra
3 months ago

Poštovani, da li moj suprug koji nije penzioner i koji je potpuno lišen poslovne sposobnosti i kome sam ja staratelj ima pravo na tuđu njegu i pomoć preko centra za socijalni rad?

Jordan
Jordan
3 months ago

Pozdrav svima,

.. da li je tačno da lice koje već godinama ostvaruje pravo na uvećani dodatak na tuđu negu i pomoć preko CNSr, čije je, dakle, telesno oštećenje već procenila PIO komisija, u jednom trenutku, kada se bude zaposlilo i ”uđe” u sistem osiguranja, tj, postane osiguranik, mora ponovo na Komisiju, ovog puta uz zahtev preko PIO fonda, radi iste procene, kako nam je objašnjeno u jednoj od PIO filijala?
Nadam se da ste razumeli, toliko su ta pravila nejasna i konfuzna, da i ne znam kako da sročim pitanje..

Jelena
Jelena
3 months ago

Postovani, molim Vas za odgovor, kome da se obratim i koja su moja prava, obzirom na situaciju u kojoj se nalazim. Muz mi je umro pre 4 godine. U momentu smrti muza ja sam imala 40 godina. Nezaposleno sam lice. Imamo zajednicko dete koje ide u srednju skolu i prima porodicnu penziju. Tokom 2020.god. ja sam se razbolela od kancera dojke. Pripremila sam dokumentaciju za invalidsku penziju, ali obzirom da memam 5 godina radnog staza, nemam ni pravo na invalidsku penziju.Jedino primanje od koga zivimo sin i ja je oko 11.000,00 porodicne penzije koju dete prima. Trenutno imam 44 godine.… Read more »

Snezana
Snezana
2 months ago

Poštovani, dali po dobijanju rešenja o prestanku isplate tudje nege i pomoći ima nade za ulaganje žalbe PIO Fondu.? Suprug ima protezu desne potkolenice, visok krvni pritisak, oboljenje bubrega, smanjen mu je vid na oba oka, ima neuropatiju.? Unapred hvala na odgovoru.

Rade
Rade
2 months ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani Moja sestra koja ima 37god.je podnela zahtev za tudju negu i pomoć preko centra za soc rad. U medijuvremenu je podnela i zahtev za porodičnu penziju u pitanju je invalidna osoba(psihički bolesnik).Izlazila je na lekarsko veštačenje i skoro je dobila rešenje o delu porodične penzije . Kada sam se raspitivao u CSR o predmetu oni su mi rekli da je celokupna dokumentacija prosleđena direkciji Pio fonda . Pošto su medicinska dokumentacija od januara ove godine a veštačenje je bilo u februaru čitao sam u komentarima da nebi trebalo da bude starija od 6 meseci. Da li ona mora ponovo… Read more »

Zagoraka
Zagoraka
2 months ago

Poštovani, interesuje e da li će osoba koja već prima nadoknadu tuđe nege, živi sama nema dece, a sada zbog loma butne kosti neophodno ju je smestiti u starački dom, izgubiti pravo na tu nadoknadu tuđe nege?… Njena penzija i nadoknada za tuđu negu bi pokrivale troškove doma, al ako joj to oduzmu neće moći to ffa isfinansira?

Spasic Biljana
Spasic Biljana
1 month ago

Molim za pomoc i objasnjenje imam dete 6 ipo godina vec godinu dana lecimo oci na lklinici u beogradu imali smo operaciju dekalcifikaciju roznjace idalje idemo na lecenje jer ima i komplikate katarakta OU sada 23 idemo na operaciju i ima Uveitis anterior res. OS. Pitali smo doktorku da predlozi za tudju negu dok se dete leci odbija jer po njenom dete nemoze dobiti negu dok se leci tek po zavrsetku lecenja jer zavisi od ishoda operacije i daljeg lecenja. U centru za socijalni rad su mi rekli sama pravnica mi je predlozila da trazim od doktorke da predlozi za… Read more »

Milica
Milica
1 month ago

Poštovani, svekrva ima prebivalište u Srbiji, a prima porodičnu penziju iz Hrvatske. Od pre mesec dana potpuno je nepokretna, zbog preloma kuka i noge, i smeštena u dom za stare. Lekar iz bolnice u kojoj se lečila je napisao da je potrebna tuđa nega i pomoć. U fondu PiO su nam rekli da nema pravo na istu jer nije korisnik srpske penzije, a hrvatsku pomoć ne može da dobije jer nema prebivalište na teritoriji Republike Hrvatske. Da li je moguće da potpuno nepokretna žena od 86 godina, sa pridruženim bolestima, nema nikakvo pravo na pomoć u Srbiji, u kojoj živi… Read more »

Petar
Petar
1 month ago
Ocena doma ili članka :
     

Poštovani, 2013. godine komisija je donela rešenje o odbijanju prava na tuđu negu i pomoć. Penzioner se na to rešenje nije žalio, niti je pokretao upravni spor. Ove godine, sa istim dokazima (i još dodatnim izveštajem istog lekara sa preporukom za tuđu negu i pomoć, kao i u prvom izveštaju), Komisija je donela rešenje kojim se odobrava pravo na tuđu negu i pomoć. Da li stranka može pokrenuti spor za naknadu štete zbog pogrešne odluke donete 2013. godine? Znači, stanje stranke se nije pogoršalo, samo što je starija 8 godina. Ne znam koji još opravdan kriterijum je komisija mogla uzeti… Read more »

95
0
Ostavite Vaš komentar.x
()
x