Kako da odaberete najbolji dom za stare

Ako ste u situaciji da morate ili želite da potražite dom za stare za sebe ili nekog od svojih bližnjih, verovatno se pitate kako da odaberete najbolji dom za stare.

Dom za stare nije samo mesto gde će starija osoba biti smeštena, već i mesto gde će provoditi svoje vreme, družiti se sa drugima, dobijati negu i podršku.

Zato je važno da dom za stare bude prilagođen potrebama i željama starije osobe, kao i da pruža kvalitetnu uslugu i sigurnost.

PROVERENIH 9 načina kako da najlakše odaberete najbolji dom za stare

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira doma za stare?

Postoji više kriterijuma koji mogu uticati na vaš odabir doma za stare, a mi vam predstavljamo najvažnije:

1. Lokacija

Možda želite da dom za stare bude blizu vašeg mesta stanovanja ili radnog mesta, kako biste mogli često da posećujete stariju osobu. Takođe, možda je važno da dom za stare bude u mirnom i zelenom okruženju, kako bi starija osoba uživala u prirodi i svežem vazduhu.

2. Cena

Cene domova za stare se razlikuju u zavisnosti od lokacije, veličine, opremljenosti, vrste usluge i drugih faktora. Treba imati u vidu da cena nije jedini pokazatelj kvaliteta, već da treba uporediti i druge aspekte ponude. Takođe, treba proveriti da li cena obuhvata sve troškove ili postoje dodatne naknade. Da biste se raspitali oko cene domova, privatne domove za stare veoma lako možete kontaktirati putem poruke ili poziva preko portal najblizi.rs, a sve domove ćete pronaći na stranici privatni domovi za stare.

3. Usluga i nega

Dom za stare treba da pruža sveobuhvatnu uslugu koja obuhvata smeštaj, ishranu, negu, medicinsku pomoć, socijalnu i psihološku podršku, rekreativne i kulturne aktivnosti i druge sadržaje koji doprinose kvalitetu života starije osobe. Treba proveriti kakav je raspored aktivnosti, ko su zaposleni u domu i kakvu stručnost i iskustvo imaju, kako se vrši nadzor nad radom doma i kako se rešavaju eventualni problemi.

4. Osoblje

Ono što je možda najvažnije prilikom odabira doma za stare jeste stručno osoblje. Svaki korisnik doma za stara lica biće ljubazno, profesionalno i stručno zbrinut. Osoblje doma će povećati njihov osećaj sigurnosti, koji im veoma znači. Zato je važno da proverite kakve kvalifikacije ima osoblje doma, koliko ih ima na raspolaganju, kako komuniciraju sa korisnicima i njihovim porodicama, kako rešavaju eventualne probleme i konflikte itd.

5. Atmosfera

Dom za stare treba da bude mesto gde će starija osoba osećati prijatno, sigurno i poštovano. Treba posetiti dom za stare pre donošenja odluke i videti kako izgleda prostor, kako je uređen, kako je čist i uredan, kako se ophode zaposleni prema korisnicima i međusobno, kako se korisnici međusobno druže i kakav je njihov zadovoljstvo uslugom.

Kako da odaberete najbolji dom za stare

6. Odredite svoje potrebe i želje

Pre nego što počnete da tražite dom za stare, razmislite o tome šta su vam prioriteti i želje. Na primer, da li vam je bitna lokacija doma, blizina porodice i prijatelja, dostupnost javnog prevoza ili zdravstvenih ustanova? Da li vam je važno da dom ima određene usluge i sadržaje, kao što su medicinska nega, fizikalna terapija, kulturne i rekreativne aktivnosti, kvalitetna ishrana, privatnost i sigurnost? Da li imate posebne potrebe ili zahteve zbog nekog zdravstvenog stanja ili verske pripadnosti? Napravite listu onoga što vam je neophodno i onoga što biste voleli da imate u domu za stare.

7. Istražite ponudu domova za stare

Kada znate šta tražite, možete da počnete da pretražujete domove za stare koji odgovaraju vašim kriterijumima. Možete da koristite internet, gde možete naći mnogo informacija o različitim domovima za stare, njihovim cenama, uslugama, fotografijama i ocenama. Na portalu najblizi.rs možete naći sve državne i privatne domove za stare na jednom mestu i uporediti ih po različitim parametrima. Takođe možete da se raspitate kod svojih poznanika, lekara ili socijalnih radnika koji imaju iskustva sa domovima za stare.

8. Posetite domove za stare

Kada napravite uži izbor domova za stare koji vam se čine pogodnim, najbolje je da ih posetite lično i steknete utisak iz prve ruke. Obratite pažnju na izgled i higijenu prostora, atmosferu i raspoloženje stanara i osoblja, kvalitet hrane i opreme, bezbednost i pristupačnost objekta. Razgovarajte sa upravom doma o uslovima smeštaja, cenama, pravilima i procedurama. Pitajte sve što vas zanima i zabeležite vaše utiske.

9. Uporedite domove za stare

Nakon što posetite više domova za stare, uporedite ih po svim kriterijumima koji su vam bitni. Razmislite o prednostima i manama svakog doma i ocenite ih po skali od 1 do 10. Uzmite u obzir i vaš budžet i mogućnosti plaćanja. Na kraju, donesite odluku koja će vam najviše odgovarati vašim potrebama i željama.

Ako tražite kvalitetan i siguran starački dom za sebe ili svoje najmilije sve potrebne informacije i domove za stare možete pronaći klikom na sledeće stranice:

Domovi za stare Beograd

Domovi za stare u Srbiji

Obavezno: Pripremite se za preseljenje

Kada izaberete dom za stare u koji želite da se preselite, potrebno je da se pripremite za taj korak. Dogovorite se sa upravom doma o danu kada možete da se uselite u dom i iskoristite to vreme za vašu pripremu i pakovanje.

Zaključak

Odabir doma za stare je važna i odgovorna odluka koja može uticati na kvalitet života starije osobe. Zato je potrebno dobro se informisati o ponudi domova za stare, uporediti šta se sve dobija za traženu cenu, pa tek zatim se odlučiti.

Bilo bi dobro da znate!

Da li Vi imate neki predlog na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira doma za stare? Kakva su Vaša iskustva? 

Pišite nam u komentaru ispod. Takođe, očekujem i vaša pitanja.

Podelite tekst:

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

Subscribe
Notify of
guest
3 komentara
najnovije
najstarije
Inline Feedbacks
View all comments

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

*Izvor: www.ugcb.rs/dokumentacija-za-prijem-u-dom/

Pomozite nam da pomognemo drugima!

Molimo Vas da pre nego što ostavite komentar ili postavite pitanje javno podelite post ispod klikom na dugme “Share” (Podeli).

Na taj način ćete pomoći i drugima da dobiju odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Hvala Vam na podršci!

3
0
Ostavite Vaš komentar.x