Smeštaj u dom za stare tokom pandemije virusa COVID-19

Pojava virusa COVID-19 otežala nam je život na mnogo načina. Međutim, kada je u pitanju smeštaj u dom za starija lica, procedura se nije previše zakoplikovala, te se nemojte obeshrabriti.

Pored uobičajene procedure i dokumentacije koja Vam je bila potrebna za smeštaj, sada je potrebno da osoba koja se smešta u ustanovu socijalne zaštite ima i negativan test na virus COVID-19 koji nije stariji od 72h.

Smestaj u dom za stare za vreme korone

Ovo znači sledeće:

  • Javićete se nadležnom centru za socijalni rad ili privatnom domu;
  • Obezbedićete dokumentaciju koja je inače bila potrebna za realizaciju smeštaja u državne ili privatne domove za stare;
  • Sačekaćete odluku komisije doma o tome da li ima upražnjenih mesta tj. da li je moguće realizovati smeštaj po Vašem zahtevu;
  • Ukoliko dobijete pozitivan odgovor komisije doma, odradićete test na COVID-19 u najbližoj COVID ambulanti i sačekati rezultate;
  • Odmah po pristizanju rezultata pomenutog testa, javićete se domu radi realizacije smeštaja (naravno ukoliko je test negativan).

Ako tražite kvalitetan i siguran starački dom za sebe ili svoje najmilije sve potrebne informacije i domove za stare možete pronaći klikom na sledeće stranice:

Domovi za stare Beograd

Domovi za stare u Srbiji

Nakon realizacije smeštaja, bez obzira na negativne rezultate testa na COVID-19, osoba po dolasku u dom provodi 14 dana u izolaciji od drugih korisnika doma. Ovakva odluka doneta je radi predostrožnosti, kako bi se izbegla svaka i najmanja mogućnost izlaganja riziku i ugrožavanja korisnika doma.

Podelite tekst:

Nikola Jevtić

Autor, dipl. pravnik

Subscribe
Notify of
guest
1 komentar
najnovije
najstarije
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Ostavite Vaš komentar.x